Avaliação da concentração de vitamina C de suco verde "detox" ‘durante armazenamento sob refrigeração

Resumen

The vitamin C is a micronutrient of fundamental importance in human food and is one of the main antioxidant compounds present in fruits and vegetables. The present work aimed to evaluate vitamin C loss in green juice kept for 10 hours under refrigeration. Additionally, the objective was to compare the loss of this nutrient under two different storage conditions, namely: in a capped container and in an uncapped container. Analyzes were performed by oxireduction titration using potassium iodate. Vitamin C concentrations decreased over time, however, this decrease was less intense in the capped container, suggesting greater vitamin C oxidation when the juice is exposed to oxygen. Thus, the results obtained in the present work allowed us to conclude that it is possible to minimize this loss by reducing the contact of the final food product with oxygen.

Biografía del autor/a

Jonathan Neves de Carvalho Alves, Centro Universitário de Barra Mansa, Barra Mansa, RJ
Graduando do Curso de Nutrição – Centro Universitário de Barra Mansa.
Ana Laura Nóbrega da Silva, Centro Universitário de Barra Mansa, Barra Mansa, RJ
Granduanda do Curso de  Nutrição - Centro Universitário de Barra Mansa, Barra Mansa, RJ
Fernando Antônio Cabral de Sousa Júnior, Centro Universitário de Barra Mansa, Barra Mansa, RJ
Docente e Coordenador do Curso de Nutrição – Centro Universitário de Barra Mansa
Moysés Estevão de Souza Freitas Pehrson, Centro Universitário de Barra Mansa, Barra Mansa, RJ
Coordenador dos Laboratórios Multidisciplinares – Centro Universitário de Barra Mansa.
Thaís dos Santos Rodrigues, Centro Universitário de Barra Mansa, Barra Mansa, RJ
Discente do curso de Farmácia – Centro Universitário de Barra Mansa.

Citas

COUTO, Meylene Aparecida Luzia Couto; CANNIATTI-BRAZACA, Solange Guidolin. Quantificação de vitamina C e capacidade antioxidante de variedades cítricas. Ciência e Tecnologia de Alimentos. v.30, n. 1, p. 15-19, 2010.
GAVA, Altanir Jaime. Tecnologia de alimentos: princípios e aplicações. Ed. Nobel, 2010.
INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. 4ª ed. São Paulo, 1020p. 2008.
LEONE, Roberta de Souza; RAMOS, Afonso Mota; ROCHA, Fernanda Izabel Garcia. Assessment of bioactive componentes in blend by fruits and vegetable during 100 days of storage. Revista Brasileira de Tecnologia Agroindustrial. v.5, p. 480-489, 2011.
MOREIRA, Catarina; PEDROSA, Ana; AZEVEDO, Filomena. Caso dermatológico. Nascer e Crescer. v. 26, n. 4, p. 258-260, 2017.
NUNES, Tenessee Andrade et al. Vitamin C sources consumption analysis between the UFERSA/RN students. Exatas Online. v.4, p. 26-38, 2013.
PADOVANI, Maria Renata; AMAYA-FARFÁN, Jaime; COLUGNATI, Fernando Antonio Basile; DOMENE, Semiramis Martins Alvares. Dietary reference intakes: application of tables in nutritional studies. Revista de Nutrição, v.19, n. 6, p. 741-760, 2006.
PEREIRA, Renata Junqueira Pereira; CARDOSO, Maria das Graças. Vegetable secondary metabolites and antioxidants benefits. Journal of Biotechnology and Biodiversity. v.3, n. 4, p. 146-152, 2012.
QUADROS, Luciana de; BARROS, Rafael Longhi Sampaio de. Vitamina C e performance: uma revisão. Revista Brasileira e Nutrição Esportiva. v. 10, n. 55, p. 112-119, 2016.
SEBASTIANY, Estela; MOURA, Emanuel Ryan; RÊGO, Elizanilda Ramalho; VITAL, Marcos José Salgado. Perda de vitamina C durante o armazenamento de polpa de acerola congelada. Boletim Centro de Pesquisa de Processamento de Alimentos. v. 27, n. 2, p. 281-288, 2009.
SUCUPIRA, Natália Rocha; SILVA, Aline Braga; PEREIRA, Gerlândia; COSTA, Juliana Nascimento. Methods for measuring antioxidante activity of fruits. Journal of Health Sciences. v. 14, n. 4, p. 263-269, 2012.
VANNUCCHI, Hélio; ROCHA, Marcele de Moraes. Ácido Ascórbico (vitamina C). International Life Sciences Institute. v. 21, p. 434, 2012.
ZERDIN, K, et al. The vitamin C contente of Orange juice packed in na oxygen scavenger material. Food Chemical. v. 82, p. 387-395, 2003.
Publicado
2021-03-21
Cómo citar
ALVES, J.; DA SILVA, A. L.; DE SOUSA JÚNIOR, F. A.; PEHRSON, M. E.; RODRIGUES, T. Avaliação da concentração de vitamina C de suco verde "detox" ‘durante armazenamento sob refrigeração. Revista Científica do UBM, v. 21, n. 41, p. 1-11, 21 mar. 2021.
Sección
Artigos